Macam-macam ragam

Naluri ibu

Beberapa minggu lepas, hati saya sering rasa gundah. Kadang-kadang rasa sedih, kadang-kadang rasa sunyi.. macam-macam perasaan bercampur. Saya akan lebih terasa kalau abang keluar rumah. Terasa sangat sunyi, sepi, & sayu bila berseorangan di rumah besar ni. Biasanya untuk mengubat kesunyian tu, saya akan bersembang-sembang dengan baby dalam perut. Seronok sangat sebab baby selalu respon. Bila saya bercakap dengan dia, dia tendang-tendang perut. Tak sabar sangat nak tunggu baby lahir.

Ada sekali tu,  saya asyik terfikir bagaimana agaknya bila saya bersalin nanti. Dalam keadaan sakit bersalin belum hilang, dah kena ke kelas. Dengan tanggungjawab yang makin bertambah, saya terasa seperti inginkan belaian seorang ibu. Alangkah baiknya kalau Ummi ada di sisi waktu tu. Memanglah abang ada untuk membantu saya, tapi sentuhan ibu itu berbeza.

Bila saya call Ummi & cerita apa yang saya rasa, Ummi tergelak kecil. Rupanya Ummi juga rasa begitu. Ummi kata, dia sendiri dalam seminggu dua tu asyik teringatkan saya & rasa nak sangat ke Jordan untuk temankan saya selepas saya bersalin nanti. Unik sungguh naluri seorang ibu walaupun terpisah jauh beribu batu.

Mengidam

Ummi cerita, waktu mengandungkan saya di US dulu Ummi suka sangat makan buah peach & minum susu. Mujur peach & susu senang didapati di sana. Saya pula, sejak akhir-akhir ni ’craving’ coklat. Pantang habis stock. Nasiblah, abang jadi mangsa kena tolong belikan bila balik masjid. Tapi apa pun, saya tetap control supaya tak memudharatkan baby. Saya sendiri tahu bahaya & risiko diabetes (kencing manis) ketika mengandung. Apa gunanya belajar medic kalau tak diamalkan.

Khamis lepas gara-gara mengidam nak makan apam balik, maka dengan semangatnya cari resepi & buat apam balik untuk berbuka puasa. Tak kisah dah waktu tu minggu exam. Teringin punya pasal, sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Tapi, taklah susah sangat sebenarnya buat apam balik ni rupanya, cuma kena rajin la. Alhamdulillah, hasilnya memuaskan. Rasa macam lebih sedap dari yang jual di pasar malam.

Hasil home-made apam balik versi Jordan
Hasil home-made apam balik versi Jordan

Alhamdulillah setakat 6 bulan mengandungkan my sweetheart ni, tak adalah mengidam benda yang bukan-bukan. Tapi selalunya mengidam makanan Malaysia. Nasiblah benda yang diidamkan kebanyakannya boleh dibuat sendiri. Bulan lepas mengidam sangat kue-teow goreng. Sebelum mengandung bukan suka sangat pun kue-teow, tak tahulah kenapa teringin sangat tiba-tiba. Alhamdulillah, rezeki anak… jalan-jalan dengan hubby ke Irbid Mall, terjumpalah kue-teow kering. Sepaket sedinar. Apa lagi, terus sambar. Memang sejak akhir-akhir ni, selera makan agak bertambah. Teringin nak makan macam-macam. Tapi bila makan tu, makan sikit je dah kenyang. Memang nafsu lebih besar dari perut agaknya.

koeteaw01

Macam-macam ragam orang berbadan dua ni rupanya. Apa pun, saya amat gembira dengan pengalaman-pengalaman baru yang saya alami ketika mengandung. Saya akan abadikan memori ini sebagai kenangan manis dalam diari hidup saya. Nanti ‘Azzam dah besar boleh cerita kat dia pula ^_^

P/s: Abah ‘Azzam tak nak cerita ke pengalaman sebagai bakal abah? Hehe..

Advertisements

13 thoughts on “Macam-macam ragam

  1. ntah bakal abah, mana cerita nyer?
    hehehehe….

    owh la nie orang xyah beli dah buat sendrik.
    muahahaha…..

    nway semoga sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang-NYA.

  2. hehe..akhirnyee dpt jgk asma mkn kuew teow ye..nmpk cam sedappp je.. nk oder bleh?? ( haha..kjamm..buly ummu azzam )…

    moga terus tabah yee bw bkl mujahid tuu.. 🙂

  3. Assalamualaikum kak asma’..

    Hee, lame xnampak k.Asma’ sejak akhir2 ni..
    Kiter doakan K.Asma’ n baby sehat always, n xsbr jgk kami2 nk jadi mak sedara kpd baby Azzam…!!

    Thanks for everything u taught me.. =)

    InsyaAllah kher..

  4. Wah..mantap btol Ummu ‘Azzam ni..mengidam2 still larat masak snirik..hehe..ada kawan akak nak masak sniri pun tak mampu dah,muntah je keje.

    Kak mus datang jordan dah dua kali, tapi still xsempat2 lagi nak rasa Asma’ masak..mesti sedap kan..tuh gamba sungguh menyelerakan..hehe..(ni namanya mengada mengidam masakan Asma’ pulak, padahal tak mengandung pun..^_^..)..Anyway masa akak datang nnt Asma’ dah dalam pantang kut..InsyaAllah next time ek..=)

    Take care ye Ummu ‘Azzam, moga Allah mudahkan urusan. Amin

  5. mcm best apam balik tu
    ni org tak mengandung pun mengidam jugak
    harap-harap abu azzam boleh buat
    ngeh3

    p/s-semoga abu azzam di permudahkan urusan

  6. abah ‘Azzam sibuk ‘berjuang’… insyaAllah akan menulis bila berkesempatan… apapun pengalaman menjadi bakal abah untuk kali pertama tak seperti yang disangkakan… macam mudah je… setakat ni laa..

    emmm…. entah ‘Azzam ke Asiah yang keluar nanti?

  7. Kher,
    Kalo dok Malaysia tu dah lama beli je, lagi senang. Duduk oversea ni nak tak nak kena buatlah, kalau tak kempunan.

    Nik,
    Nak order kena kasi kue-teownye dulu. Akak takde stok.

    Asyura Aleen,
    Tula, akak last week exam. This week pulak tak dawam kat KAUH. So memang tak jumpalah. Kalau rindu akak datangla rumah, hehe.

  8. Ummu Thana’,
    Dulu awal2 pregnant ada jugaklah rasa loya. Tapi tak teruk sangat. Sekarang dah bulan ke-6, loya2 semua dah takde. Tula, asyik tak berkesempatan je. InsyaAllah, ada rezeki nnt adalah ye 🙂

    Deqmoon,
    Abu ‘Azzam je ke?

    Abah ‘Azzam,
    Memang pun abahnya rilek je.. Takpe, nanti dah sarat nanti nak buli dia byk2, hee.
    Next week kita pi tengok anak kita ye.. harap2 dia tak malu2 lagi 🙂

  9. ntah2 abah `azzam ngidam nak makan asam-asam kot..kan..kan..?
    hurmm..tak sangka jejaka yg duduk sebilik ngn aku dulu mase kat intec dah nak jadi abah…
    apam balik tu cam sedap jek…kalo camni, tak yah ngandung pon boleh ngidam..hehehe

  10. hehe.. tu la pasal.. dok tertanya-tanya gak ni.. yang si abah tu dok wat apa pun tak tau la dak?? apa pun kami di Malaysia semntiasa mendoakan yang terbaik buat kalian sekeluarga..

  11. huh,menyebabkan hati lebih meronta-ronta nak balik..tggu ye azzam,nnt acik huda balik..xsabar nak smbut azzam=)
    rabbuna yusahhil ilik wa yuqawwik..insyaallah. fi amanillah da’iman,sis~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s