Teruja

baby_27-weeks

How my baby’s growing??

“This week, your baby weighs almost 2 pounds (like a head of cauliflower) and is about 14 1/2 inches long with her legs extended. She’s sleeping and waking at regular intervals, opening and closing her eyes, and perhaps even sucking her fingers. With more brain tissue developing, your baby’s brain is very active now. While her lungs are still immature, they would be capable of functioning — with a lot of medical help — if she were to be born now. Chalk up any tiny rhythmic movements you may be feeling to a case of baby hiccups, which may be common from now on. Each episode usually lasts only a few moments, and they don’t bother her, so just relax and enjoy the tickle…”

-Baby Center-

How my life’s changing??

The second trimester is drawing to a close, but as your body gears up for the final lap, you may start noticing some new symptoms. Along with an aching back, for example, you may find that your leg muscles cramp up now and then. They’re carrying extra weight, after all, and your expanding uterus is putting pressure on the veins that return blood from your legs to your heart as well as on the nerves leading from your trunk to your legs. Unfortunately, the cramps may get worse as your pregnancy progresses. Leg cramps are more common at night but can also happen during the day. When a cramp strikes, stretching the calf muscle should give you some relief. Straighten your leg and then gently flex your toes back toward your shin. Walking for a few minutes or massaging your calf sometimes helps, too.

-Baby Center-

Ahad baru ni, pergi buat check-up dengan Dr. Haifa (seperti biasa setiap bulan). Teruja nak tahu khabar si kecil yang semakin hari semakin aktif. Alhamdulillah, perkembangan yang sangat memberangsangkan. Kesihatan Ummi baby pun di tahap yang optimum, blood pressure, blood sugar, Hb, urine semua normal. Alhamdulillah, syukur yang tak terhingga. Teruja nak tahu status anak Ummi ni, tapi bila tanya Dr. Haifa, boy or girl? Doktor tak nak beritahu 😦  Tak mengapalah, Ummi simpan surprise ni sampai waktunya nanti..

Markah exam lepas pun dah keluar. Alhamdulillah, suatu kejutan juga buat saya. Markah yang tak disangka-sangka. Ummi saya kata, tu mungkin rezeki anak. Wallahu a’alam. Tapi saya memang yakin bahawa setiap insan di dunia ni dah ditentukan rezekinya masing-masing. Termasuklah anak dalam kandungan, juga rezeki yang sangat berharga buat saya & keluarga.

Sekarang tengah rotation Paediatrics (perubatan kanak-kanak). Setiap hari ke wad berjumpa dengan pesakit baby & kanak-kanak arab yang sangat comel. Lantas rasa teruja nak dukung anak sendiri 🙂 (menghitung hari, sabar ye)

Advertisements

8 thoughts on “Teruja

  1. Kak asma’ said :
    “Teruja nak tahu status anak Ummi ni, tapi bila tanya Dr. Haifa, boy or girl? Doktor tak nak beritahu Tak mengapalah, Ummi simpan surprise ni sampai waktunya nanti..”

    i’m replying :
    🙂 baby tu girl rasenye .

    based on this :
    “and is about 14 1/2 inches long with her legs extended. She’s sleeping and waking at regular intervals, opening and closing her eyes, and perhaps even sucking her fingers. ”

    her . she . her . her .

    tak cukup jelas lagi?

    alhamdulillah. semoga sihat2 hendakNya.
    (^*,)

  2. salam, kak asma..
    wah seronoknya…dah nak masuk 4 bulan.. =D
    akak bersalin kat jordan ke nanti?
    didoakan semoga baby dan ummi nya sihat selalu..
    mesti comel mcm umminya nnt kan?

    p/s : minta izin linkkan blog eh..syukran

  3. salam,sepanjang duk iyadah ngn doc haifa’..dia mmg suka berlawak2 mcm tu ngn patient dia…dia akan ckp kt mukim dia jantina baby tu ape..XX or XY..so intabeh.atau bila kt tanya jantina baby, dia ckp kl laki bg kt aku, pompuan amek kt ko.mksdnya mak tu prgnant ank pompuan la..he3.tp tak tau la kes awak..he3

  4. Bin2yaakob,
    Artikel tu copy paste je dr internet, sbb tula dia guna ganti nama ‘she’ 🙂

    Cikzu,
    Memandangkan rumah dekat, selalu2lah dtg rumah akk ye nnt tolong2 apa2 yang patut, hehe.. (buli jiran mode)

  5. ummuabdullahsyakir,
    Mana2 pun takpe, boy or girl.. dua2 pun rezeki yang cukup membahagiakan.
    Dah tgok blog ukhti, comel sungguh syakir 🙂

    Nour el Ihsan,
    Bkn 4 bulan Ihsan, dah 7 bulan skrg ni.. Alhamdulillah..
    InsyaAllah akak bersalin di Jordan, kasi anak ni pandai cakap arab..

    K Yati,
    Ye ke kak? nmpknye lepas ni kena psg telinga dgr betul2 apa Dr. Haifa ckp la ..

  6. Salam. Moga baby & umminya sentiasa dilindungi Allah n ceria selalu. Letak gambar byk2 nnt: :). Kami pelajar stam hidayah ipoh nak sgt tengok baby kak asma’

    (esp: 🙂 aisyah hijazi, ‘atiqah ayob, fahima, maryam dan fadhlin;junior 2004).

    Kami doakan baby tu akan menjadi pewaris dakwah kelak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s