Asiah Awatiff binti Aiman

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi, atas limpah kasih & rahmatNya maka telah selamat isteri saya, Asma’ Ahmad Khalid melahirkan seorang bayi perempuan, Asiah Awatiff binti Aiman sekitar 9.40 malam di Hospital Irbid Islami (Mustasyfa Irbid Islami). Bayi kami terpaksa dilahirkan melalui pembedahan selepas menunggu sekitar 6 jam (selepas diberi ubat oleh doktor untuk induce kelahiran) tetapi sekitar jam 9 malam, tanda2 kelahiran yang jelas … Continue reading Asiah Awatiff binti Aiman

Diari Ummi

Lebih seminggu juga saya berhenti menulis blog. Bukanlah kerana terlalu sibuk, tetapi mood untuk menulis tak kunjung tiba. Hari ni, saya nekad untuk menulis sedikit khabar berita. Bukan apa, ramai yang bertanya perkembangan saya & baby. Rasanya lebih baik saya tulis di blog saja. Tak perlu nak cerita banyak kali kan? Sepanjang tempoh 10 hari ni, macam-macam perkara telah berlaku. Perasaan saya pun kerap berubah-ubah, … Continue reading Diari Ummi

Sangat comel

Beberapa hari menjadi surisumah sepenuh masa agak menyeronokkan. Tiada stress. Tapi masuk hari ketiga ni dah jadi bosan sebab tak ada kerja dah nak buat. Mengemas, mencuci, menjahit, melipat pakaian dsb. semuanya sudah selesai. Hanya memasak saja yang berterusan setiap hari. Tapi memasak pun lama mana sangat. Hajat di hati, teringin sangat nak jalan-jalan shopping di Amman. Tapi ada beberapa kekangan. Abang belum habis exam. … Continue reading Sangat comel

Mana lebih baik?

Otak rasa ringan (walaupun badan makin berat). Alhamdulillah, selesai sudah ‘semester panjang’ kami selaku pelajar tahun empat. Memang seronok dengan pengalaman baru, tapi agak melelahkan bagi saya. Mungkin kawan-kawan lain tak rasa macam tu. Setiap minggu, tak sabar nak tunggu weekend (ngelat betul). Lepas tu, asyik mengeluh.. ‘bilalah nak cuti ni…’ Abanglah mangsa keluhan & rungutan saya bila penat balik dari universiti. Saya tahu, tak … Continue reading Mana lebih baik?

Sehebat anak singa

Nak dengar satu cerita tak? Cerita tentang Abdullah bin Zubair (anak Asma’). Waktu tu, dia masih kecil. Umur lebih kurang 12 tahun. Satu hari, sedang dia bermain-main dengan kawan-kawannya datang Saidina Umar lalu di situ. Maka kanak-kanak tersebut semuanya lari bertempiaran kerana takutkan Umar (budak zaman nabi ditakutkan dengan Umar, tetapi budak sekarang takut bear pada hantu… haih). Umar pun memberi salam pada Abdullah dan … Continue reading Sehebat anak singa