Pengalaman paling bermakna

‘Syurga itu di bawah telapak kaki ibu’

Pengalaman 9 bulan mengandung, melahirkan & 2 minggu menjadi ibu banyak menyedarkan saya akan pengorbanan seorang ibu. Memang layak untuk seorang ibu menerima penghormatan sedemikian. Sebelum ini, saya hanya tahu betapa susahnya mengandung, melahirkan, membesarkan & mendidik anak. Hanya sekadar tahu. Tapi kini, Allah beri peluang untuk saya sendiri merasai kesusahan itu.

Alhamdulillah, dua minggu telah berlalu. Pengalaman dua minggu sebagai first-time mum, tanpa bantuan sesiapa
Hanya suami setia di sisi membantu meringankan beban. Terlalu banyak mengajar kami erti pengorbanan tanpa mengira tempat, suasana & masa. Jika di Malaysia, saya ada Umi. Tentu banyak boleh membantu. Tapi Allah takdirkan untuk saya berdikari & belajar sendiri dari pengalaman. Terima kasih ya Allah.

Buat keluarga di Malaysia,
Asiah alhamdulillah sihat walafiat. Esok, Kak Long akan mula ke kelas. Jangan risau, Kak Long akan naik teksi terus ke hospital. Abang pula akan jaga Asiah di rumah. Tapi biasanya pagi-pagi Asiah suka tidur, so senanglah abang nak jaga.
Kak Long titipkan beberapa keping gambar Asiah untuk tatapan Tok Aki, Tok Wan, Tok Ba & Tok Mi.

Asiah_edited1
Beberapa keping gambar Asiah. Banyak lagi dalam koleksi tapi malas nak upload.
Asiah_edited2
Asiah bersama Abah & Uminya..

P/s: Terima kasih yang tak terhingga kepada semua sahabat yang membantu. Hanya Allah mampu membalas jasa kalian.

Ummu Asiah,

Irbid, Jordan.

Advertisements

10 thoughts on “Pengalaman paling bermakna

  1. ouh, sgt comel Asiah! semoga Allah mudahkan urusan aiman & asma’ sekeluarga! terasa tua plak diri ni bila rakan2 sebaya dh bergelar mak dan bapak, hehehe.

  2. Assalamualaikum..ASMA’ n AIMAN!!…congratulations to both of u!!

    I am so shocked to hear this news from zainal..alhamdulillah everything went smoothly..ohh my godd..ur baby is so cute!! geramnya tgk..please give her a big hug and kisses from auntie syazana will ya (jgn pngl makcik..hehe)..comel sgt9..comel mcm asma’…asiyah awatif..a very beautiful name!!..

    so how’s ur study?..bila nk blk m’sia?..please contact me when ur back..maybe we can meet..

    anything, just email me ok..i’m so happy to hear the news!! happy for both of u.. =) just take a great care of yourself and aiman please look after asma’ n asiyah carefully..good luck and semoga dipemudahkan segala urusan..ameen..

  3. Zainal,
    Mmg kita ni dah ber’usia’.. huhu. Ramai dah yg beranak pinak ni even my junior pun dah ada yg ada anak dah.

    Syazana,
    Tula, kita ni dah lama sgt tak berhubung. InsyaAllah klu balik nnt kte contact. B4 this bbrp kali balik Msia skjp sgt cutinya, bila dah bahagi dua Klang-Kedah jd lg pendek, tu yg x smpt nk jmp kwn2.

  4. Salam.. asma n aiman, tahniah yer atas kelahiran bayi pertama…moga cepat sihat..saya nurul mutmainnah, kawan aiman di DQ jakim dahulu. Turut ucapkan tahniah ni mewakili suami, mohammad imran ahmad..jemput lah datang ziarah blog saya juga yer..

  5. Salam,.. Asma’ n Aiman, tahniah atas kelahiran Asiah.. Moga membesar jadi anak yang solehah… =) Bila nak update lagi?? Nak tengok wajah terbaru Asiah Awatif… MEsti dah lain dari awal kelahiran..(ye la kan, takkan mengecil pulak….hehe..)

    Salam dari Malaysia..

  6. Amalina,
    Em, tulah. Lama sangat dah tak jumpa. Ramadhan ni Asma’ kat rumah mertua di Tikam Batu, jemputlah datang. Ajak sekali kawan-kawan yang masih di Kedah. Boleh buat reunion kecil-kecilan.

    Ummu Iffah,
    Thank U ^_^. Aiman ada je cerita. Emm, dah besar ye Iffah, nanti boleh kawan dengan Asiah ok.

    Aleeya,
    Tafaddhali ^_^

    Along Nazirah,
    Aah, Asiah mmg dah lain skrg. Pipi makin mengecil, tapi badan makin panjang. Orang kata Asiah skrg dah makin macam abahnya. Nanti Asma’ update ye. Asma’ skrg di Malaysia, balik cuti raya. Minggu depan baru balik Kedah.

  7. Salam Asma’,tahniah dgn kelahiran mujahidah,moga jadi pnnyejuk mata penawar hati dlm keluarga.Selamt mjadi ibu dan slmt mjalani tmpoh brpantang yea.

    Semngt sgt ank Asma yea…doakn akk juga,insya Allah 2nd baby due 11/10 nnt

    Salam dari Egypt

    1. Ummuabdullahsyaakir,
      Terima kasih byk2. Skrg Asma’ & baby di Malaysia, balik bcuti. Barulah nak merasa bpantang sikit. Hari tu lps bsalin terus pi kelas, cuti nilah baru nak rehat.

      Asiah mmg smgt, alhamdulillah. Mmg tak byk masalah so far. Smg akk slmt & dpmudahkan bersalin nnt. Bday Asma’ 12/10 ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s