Please help

Saya nak tergelak beberapa hari ini. Semua rakan & kenalan saya (malah kenalan isteri saya) menghubungi kami dek tergempar dengan penerimaan satu email seperti berikut dengan alamat email penghantar daripada saya (zenx6@yahoo.com);

Please help

Hope you get this on time,sorry I didn’t inform you about my trip in UK for a Program, I’m presently in UK and am having some difficulties here because i misplaced my wallet on my way to the hotel where my money and other valuable things were kept. presently  i have limited access to internet,I will like you to assist me with a loan of 1,450 Pounds to sort-out my hotel bills and to get myself back home.

i have spoken to the embassy here but they are not responding to the matter effectively,I will appreciate whatever you can afford to assist me with,I’ll Refund the money back to you as soon as i return,let me know if you can be of any help.I don’t have a phone where i can be reached.

Please let me know immediately.

Best Regards

Wassalam

Aiman Rosli,
ISMA-Jordan

Saya minta maaf banyak2 atas apa2 kesulitan yang timbul kalau ada. Cumanya, saya sedikit sebanyak merasa bersyukur dan gembira sebab peristiwa ini menunjukkan bahawa ramai orang prihatin dengan kami. Ada seorang murabbi saya di Malaysia siap telefon nak pastikan keadaan kami.

Apapun, peristiwa ini mengingatkan saya tentang satu ayat Quran yang bermaksud;

“Wahai orang-orang beriman, apabila datang pada kamu seorang Fasiq dengan sesuatu khabar (berita), maka pastikanlah kebenarannya”

Jadi, untuk makluman, email saya (zenx6@yahoo.com) telah dibekukan oleh Yahoo! dan sekarang ni saya menggunakan email: aimanrosli87@yahoo.com (ID YM: aimanrosli87)

Advertisements

6 thoughts on “Please help

  1. salam akhi..ang tolong wat satu kenyataan rasmi kat baju biru ye.. pah kiah pija arip rid aku n anas suma dok pening pasai benda ni.. apapun alhamdulillah laa coz benda ni tak betol. n aku harap memang tak betol.. salam

  2. Salam ziarah akhi~

    Nampaknya hacking dan spamming semakin menjadi-jadi dalam dunia ni. Pandai sungguh hackers itu yang menggunakan ‘signature’ akhi..

    Hehe.

    Apapun kita kena lebih berhati-hati lepas ni, elakkan tersilap letak password di mana-mana laman web. Orang main duit sahaja sekarang ni.

    Salah satunya ‘phishing’, ini yang agak menakutkan. Laman web phishing biasanya main pagenya sama macam yang asli. Contohnya kita buka facebook, tapi rupa-rupanya bukan facebook, hanya tiruan. Silap letak password di sana, habis segala maklumat!

    Bestlah dapat pengalaman tu. Tiada siapa yang tertipu daya, tetapi sebagai feedback, akhi dapat contact dari seantaro dunia secara percuma. Top up ukhwah 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s