Ramadhan kali ini

by

Ramadhan tahun ini sedikit berbeza dari biasa. Kehadiran permata hati Asiah Awatiff yang benar-benar merubah gaya hidup serta kematangan saya. Saban hari teruja dengan perkembangan Asiah, yang sekarang makin montel, sudah pandai tersenyum… Continue reading

Rindu abah

by

  Asiah rindu sangat dengan Abah. Asiah sekarang di rumah Tok Wan & Tok Aki di Klang. First time Asiah merasa naik kapal terbang. Mula-mula tu rimas sangat waktu Ummi beratur nak check-in… Continue reading

Antara dua

by

Apa perlu kita lakukan bila berlaku pertembungan antara dua kebaikan atau kewajipan? Antara solat berjemaah dan solat awal waktu… Bila program persatuan bertembung dengan peperiksaan… Bila temu janji bertembung dengan usrah… Bila program… Continue reading

Pengalaman paling bermakna

by

‘Syurga itu di bawah telapak kaki ibu’ Pengalaman 9 bulan mengandung, melahirkan & 2 minggu menjadi ibu banyak menyedarkan saya akan pengorbanan seorang ibu. Memang layak untuk seorang ibu menerima penghormatan sedemikian. Sebelum… Continue reading

Cukur Rambut

by

Sekadar berkongsi, pengalaman mencukur anak buat pertama kali. “Suspensi”… Antara “Uncle-uncle” yang terlibat ‘mengerjakan’ kepala Asiah; Aiman Majdi [Tukang Gunting Rasmi Batch MEP 5] Abdul Munir [Expert in Travel & Tour kt Jordan]… Continue reading

Asiah Awatiff binti Aiman

by

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi, atas limpah kasih & rahmatNya maka telah selamat isteri saya, Asma’ Ahmad Khalid melahirkan seorang bayi perempuan, Asiah Awatiff binti Aiman sekitar 9.40 malam di Hospital Irbid… Continue reading

Diari Ummi

by

Lebih seminggu juga saya berhenti menulis blog. Bukanlah kerana terlalu sibuk, tetapi mood untuk menulis tak kunjung tiba. Hari ni, saya nekad untuk menulis sedikit khabar berita. Bukan apa, ramai yang bertanya perkembangan… Continue reading

Sangat comel

by

Beberapa hari menjadi surisumah sepenuh masa agak menyeronokkan. Tiada stress. Tapi masuk hari ketiga ni dah jadi bosan sebab tak ada kerja dah nak buat. Mengemas, mencuci, menjahit, melipat pakaian dsb. semuanya sudah… Continue reading

Mana lebih baik?

by

Otak rasa ringan (walaupun badan makin berat). Alhamdulillah, selesai sudah ‘semester panjang’ kami selaku pelajar tahun empat. Memang seronok dengan pengalaman baru, tapi agak melelahkan bagi saya. Mungkin kawan-kawan lain tak rasa macam… Continue reading

Sehebat anak singa

by

Nak dengar satu cerita tak? Cerita tentang Abdullah bin Zubair (anak Asma’). Waktu tu, dia masih kecil. Umur lebih kurang 12 tahun. Satu hari, sedang dia bermain-main dengan kawan-kawannya datang Saidina Umar lalu… Continue reading