Palestin… dibasahi darah syuhada’

Kenyataan Mursyidul ‘Am Ikhwan Muslimin mengenai Serangan Terbaru Israel Terhadap Ghaza Dengan Nama Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah saw dan mereka yang berwalak kepadanya (Wala’ = tempat kecintaan, rujukan dsb. – penterjemah).. Firman Allah swt bermaksud, “Allah menetapkan, ‘Sungguh Aku akan memenangkan (agama) Aku dan Rasul-rasulKu. Sesungguhnya Allah Maha Kuat, Maha Perkasa” (Al-Mujadalah:21). “Sesungguhnya Kami akan memenangkan Rasul-rasul Kami dalam kehidupan di dunia … Continue reading Palestin… dibasahi darah syuhada’

Rahmat yang didamba

Mentari pagi ini bersinar ceria, dengan langit yang dihiasi jalur-jalur kuning emas membangkitkan ruh pagi yang segar mekar. Udara pagi nan dingin amat menyegarkan seluruh urat saraf. Burung-burung telah lama keluar mencari rezeki seawal matahari belum terbit lagi. Subhanallah, memerhatikan langit sahaja menjadikan diri ini rasa kerdil di hadapanNya. Tidak ada walau sedikit pun cacat mahupun cela. Subhanallah rabbil ‘alamin. Alhamdulillah, itu sahaja yang dapat … Continue reading Rahmat yang didamba

Cabaran & Nikmat

Sudah beberapa bulan saya menempuh alam klinikal yang saya kira amat mencabar buat saya. Cabaran fizikal, mental, & masa memang terasa amat menguji kebijaksanaan untuk menmgimbangkan semuanya. Bercakap tentang masa, memang mampat lagi padat. Keluar rumah seawal 6.45 pagi saat matahari baru mencuri-curi pandang & pulang ke rumah saat matahari telah pulang ke peraduan. Mujurlah ada suami kesayangan yang setia menghantar ke hospital setiap pagi … Continue reading Cabaran & Nikmat

Sampaikanlah

Salam sejahtera buat sekalian pembaca, semoga sentiasa berada di bawah naungan al-Khaliq… Baru-baru ini, seorang ukhti berkata pada saya, “Akak, saya rasa saya ni banyak sangat buat benda tak baik. Sampai kadang-kadang tu rasa nak sampaikan sesuatu kat orang pun susah. Rasa macam diri ni tak layak”. Saya hanya tersenyum. Seorang ukhti lagi berkata pada saya, ” Ada sorang kakak tu cakap dengan saya, korang … Continue reading Sampaikanlah

Nuansa Syawal di perantauan

Setelah hampir tiga minggu Syawal, barulah berjaya post entry Syawal ni. Inilah dia penangan clinical, sibuk macam org kerja. Sebenarnya dari raya ke-3 lagi dah buat entry ni cuma tak di’publish’ sebab gambar ada dlm laptop hubby, malas nak copy sebab network agak lambat sikit time tu. Maka terperaplah entry ni tak di’post’2 hingga jadik pekasam.. nasib baik pekasam sedap. Salam Aidilfitri buat semua sanak … Continue reading Nuansa Syawal di perantauan

Nostalgik nostalgia Ramadhan

Sudah hampir dua dekad rupanya saya melalui madrasah Ramadhan… dari saat saya tak mengerti apa-apa hinggalah saat saya mula mengerti erti Ramadhan dan merasai kemanisannya. Dari saat saya seorang kanak-kanak riang yang hanya tak sabar nak raya hinggalah menjadi seorang matang yang sedih bila Ramadhan nak berakhir. Masih terbayang-bayang lagi nastalgia indah itu. Saya kini pun bukan lagi kanak-kanak, saya sudah dewasa. Dah jadi isteri … Continue reading Nostalgik nostalgia Ramadhan

Juadah paling istimewa

Sudah menjadi resam kehidupan, setiap pertemuan pasti ada perpisahan. Perpisahan itu memang menyakitkan, memang menyiksakan… tapi perpisahanlah yang mengajar erti sebenar sebuah pertemuan, erti sebenar hidup. Perpisahanlah yang menjadikan kita lebih menghargai apa yang kita ada. Perpisahanlah yang mengajar kita erti sabar. Perpisahanlah yang menjadikan kita lebih kuat. Ramadhan yang tiba hampir berlalu tanpa kita sedar. Terutamanya buat mereka yang sibuk dengan pelbagai urusan hingga … Continue reading Juadah paling istimewa